Blogg: Endelig er ventetiden over!

Foto: EBU / STIJN SMULDERS

To års ventetid er endelig over, og I kveld braker det endelig løs med den første semifinalen i Eurovision Song Contest 2021 fra Rotterdam!

Leiligheten er pyntet, stemmeskjemaene er printet ut og konfettien er klar; endelig er det Eurovision-uke igjen! Det er spesielt deilig å kunne feire verdens største musikkokunranse nå, , da vi har ventet i to år for å u f. Jeg tror rett og slett at hele Europa vil syns at det er deilig å skifte fokus fra pandemi til muskkfest denne uken, og som vanlig skal det feires! Duncan Laurence skal gi trofeet videre, og jeg kunne ikke vært mer klar!

16 land, inkludert TIX og Norge, skal i ut i ilden i kveld for å konkurrere om ti gjeve biletter til lørdagens finale. Det er ingen tvil om at den første semifinalen er det vanskeligste nåløyet å komme seg gjennom sammenliknet med torsdagens delfinale. Store forhåndsfavoritter som Malta, Kypros, Litauen og Sverige og vår egen TIX er i lineupen i kveld, og delfinalen er fullstappet med kvalitet. Det betyr at det sannsynligvis vil være mange gode bidrag som må komme til å pakke kofferten allerede etter kveldens semifinale.

Oddsfavorittene til å gå videre fra den første semifinalen er:

 1. Malta: Destiny – «Je Me Casse» (95% sjanse for kvalifisering)
 2. Kypros: Elena Tsagrinou – «El Diablo» (95% sjanse for kvalifisering)
 3. Litauen: The Roop – «Discoteque» (94% sjanse for kvalifisering)
 4. Ukraina: Go_A – «Shum» (94% sjanse for kvalifisering)
 5. Russland: Manizha – «Russian Woman» (90% sjanse for kvalifisering)
 6. Sverige: Tusse – «Voices» (84% sjanse for kvalifisering)
 7. Norge: TIX – «Fallen Angel» (75% sjanse for kvalifisering)
 8. Kroatia: Albina – «Tick Tock» (73% sjanse for kvalifisering)
 9. Aserbadsjan: Efendi – «Mata Hari» (60% sjanse for kvalifisering)
 10. Belgia: Hooverphonic – «The Wrong Place» (58% sjanse for kvalifisering)

Vi i team escNorge har også gjort opp våre egne vuderinger om hvem vi mener bør gå videre, og våre ti finaliser er:

 1. Kypros: Elena Tsagrinou – «El Diablo»
 2. Malta: Destiny – «Je Me Casse»
 3. Aserbadsjan: Efendi – «Mata Hari»
 4. Sverige: Tusse – «Voices»
 5. Litauen: The Roop – «Discoteque»
 6. Norge: TIX – «Fallen Angel»
 7. Israel: Eden Alene – «Set Me Free»
 8. Irland: Lesley Roy – «Maps»
 9. Romania: Roxen – «Amnesia»
 10. Kroatia: Albina – «Tick Tock»

HVEM GÅR VIDERE?

Vi er altså enige i åtte av ti finalister. Team escNorge ønsker derimot heller å gi en finalebillett til Irland og Romania i stedet for Belgia og Russland.

Jeg mener at det er flere av bidragene som har både løftet seg og tapt seg gjennom sceneprøvene. Ukraina kom til Rotterdam som en usikker finalist for mange, men etter å ha vist frem et utrolig liveshow har de flydd oppover på oddsen. Personlig er jeg ikke fan av sangen, men jeg erkjenner at den har blitt ekstremt mye bedre med sceneshowet Go_A presenterer. Betydningen av et bra sceneshow er undervurdert, og det visueller er essensielt for å kunne ta seg til finalen. Dersom sangen er bra, men sceneshowet er dårlig, vil det uten tvil lede til et svekket resultat. For eksempel da Ukraina stilte med Verka Serudchka og «Dancing Lasha Tumbai» i 2007 syns ikke sangen var bra, men det ville og vittige sceneshowet gjorde at den endte opp på en overraskende andreplass! Hadde du spurt meg for to uker siden om vi vil høre «Shum» i lørdagens finale så hadde jeg sagt nei, men nå er jeg rimelig sikker på at Ukraina komfortabelt vil ta seg til finalen i deres Eurovision-comeback.

Personlig mener jeg at både Aserbadsjan og Romania har tapt seg veldig gjennom det jeg har sett i sceneprøvene. To kvalitetsbidrag som hørtes knallbra ut i studioversjon, men som nå har blitt usikre finalister, både for min egen del og på oddsen. Roxen sin vokal fremstår som veldig ustødig og nervøs (spesielt under den første sceneprøven), og sceneshowet kunne vært gjort mye bedre for å få frem budskapet. Skuffelsen med «Mata Hari» er at sceneshowet er mye simplere og kjedeligere enn det vi vanligvis ser fra Aserbadsjan, og jeg syns heller ikke at Efendi har vokalen til å kompansere for det. Jeg hadde begge disse to som kvalifiserte, men etter å ha sett sceneprøvene har de dessverre mistet plassen sim hos meg.

Og så har vi jo vår kjære TIX, soml skal ha det norske flagget på brystet i kveld. Som mange andre så kjente jeg på en skuffelse da han tok seieren i årets Melodi Grand Prix foran Keiino. Jeg var altså så sikker på at «MONUMENT» kunne på nytt tatt seieren hjem til lille Norge. Dermed ble jeg mildt sagt håpløs når TIX tok seieren, og trodde at jeg aldri skulle klare å stille meg bak vårt eget bidrag. Men så feil kan man ta! «Fallen Angel» har vokst på meg og nå kommet mitt hjerte nær, og jeg syns at de oppgraderingene som har blitt gjort på sceneshowet fra MGP gjør at den norske totalpakken blir veldig sterk! Og ikke minst så har jeg blitt bedre kjent med TIX gjennom sangen og historien han har fotalt, og kjenner meg glad og stolt over at det er akkurat han som skal representere oss i verdens største musikkonkurranse. Jeg er veldig sikker på at vi får en finaleplass i kveld, og at TIX vil gjøre oss stolte!

Jeg gleder meg til den første semifinalen i kveld, og ønsker TIX og hele Norge lykke til!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien