Dagens bidrag: Norge

norge

Hver dag fremover vil escNorge presentere bidragene i årets Eurovision Song Contest. Polen var først ut i går, og vi fortsetter med norsk-kenyanske Stella Mwangi, som 12. februar overlegent vant Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum.

Etter en lang MGP-måned med tre delfinaler en en Siste-sjanse, seiret Stella foran syv sterke konkurrenter – og har dermed fått æren av å fremføre Norges femtiende bidrag i Eurovision Song Contest.

Stella Mwangi har i vinter fått sitt virkelige gjennombrudd i Norge. «Haba Haba» har ligget flere uker på toppen av de norske hitlistene, og er dermed kun den fjerde vinnerlåta det siste året som har oppnådd dette.

WigWam, Maria Haukaas Storeng og selvfølgelig Alexander Rybak har tidligere gått til topps på VG-lista. Alle disse oppnådde gode plasseringer i den internasjonale finalen…

Før MGP-finalen har Stella allerede hatt en aktiv karriere som har vært ukjent for nordmenn flest. Sammen med familien kom hun fra Kenya til Norge før skolealder, og allerede som 11-åring var Stella aktiv i et raskt voksende hip-hop-miljø. Hun medvirket på sin første plateutgivelse i 1998, i et samarbeid med den afrikanske ungdoms/tenåringsgruppa The Rise.

De neste syv årene samarbeidet hun mye med The Rise, og utviklet en forkjærlighet både for sine hjemlige rytmer og røtter i Vest-Afrika – samt vestilige impulser.

I 2005 kom et lite gjennombrudd i flere østafrikanske land da hun deltok med hip-hop-gruppa Wagable på en av deres utgivelser i Senegal. Dette førte til at Stella året etter ble nominert – og vant – Kisima Awards i Senegal som » «beste lovende artist av året».

Tre år seinere, i 2008, ble det solodebut med albumet «Living For Music», som ble stor suksess i Senegal, og også i andre afrikanske land som Gambia og Kenya. Førstesinglen «Take It Back» var den største hiten fra albumet, som for øvrig fikk til dels hard medfart av enkelte kritikere her hjemme.

Låta fikk en god del oppmerksomhet da flere artister og skribenter tok til motmæle mot de til noe harde kritikkene, og selv om den aldri kom inn på salgslistene i Norge – hadde Stella Mwangi forsiktig startet å gjøre sitt inntog inn i og blant musikkpressen.

I 2009 ble hun nominert som «beste nykommer» i MTV Africa Music Awards. Låter av Stella har også blitt brukt i flere store amerikanske filmer og TV-serier, blant annet i «American Pie», «Save The Last Dance» og CSI New York.

I skrivende stund er Stella i full gang med å spille inn et kommende album i samarbeid med teamet bak «Haba Haba», Big City og Beyond51.

norge11c

I god tradisjon det siste tiåret med navn som Stargate og Timbaland, er både Big City og Beyond51 et produksjonsteam – og førstnevnte fikk faktisk sin spede start etter et lite spark bak av Stargate for et par år siden.

Det er derfor en kvintett som står bak «Haba Haba»: Foruten Stela selv: Tom Roger «Rumblin» Rogstad/Joachim «Kleen» Alte i «Big City» og Kjetil Helgesen/Victor Eugen Forberg-Skogeng i «Beyond51».

Til tross for at distansen fra den afrikansk-vestlige hip-hopen fra Stellas tidligere utgivelser til «Haba Haba» kan virke stor, er egentlig de musikalske preferansene like: Vestlige toner mikset med Stellas røtter.

Dette gjøres også tydelig med å mikse engelsk med swahili, forøvrig første gang et afrikansk språk får en fremtredende plass på en Eurovisjons-scene. (Men ikke første gang vi får høre innflytelser fra afrikanske rytmer og tonearter…)

 

To drøye måneder før finale fremstår Norge og Stella som av de største favorittene foran Düsseldorf-finalene. Det vil være en voldsom nedtur om en finale ikke nås, men kombinasjonen av en enkel melodi, et fengende refreng og et sprudlende sceneshow – vil nok høyst sannsynlig sørge for at Norge igjen blir å finne i selve finalen lørdag 14. mai.

Stella og «Haba Haba» starter som nummer to i den første semifinalen 10. mai, etter Polen og foran Albania.

norge

Kilder: escNorge, wiki, NRK, stellamwangi.com, youtube, big-city.no

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien