Dagens bidrag – Danmark

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere leser igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artistene, hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets serie går i alfabetisk rekkefølge, og dagens land er Danmark.

Hovedstad: København

Antal indbyggere: 5.614.000

Landets Kringskaster: DR

Debuterte i ESC: 1957

Dårligste plassering: 13. plass i Semifinalen i 2015

Bedste plassering: 1. plass i 1963, 2000 & 2013

Danmark skal i år representeres av popgruppen Lighthouse X, som stiller på scenen med bidraget «Soldiers of love». Låten er skrevet av medlemmerne i gruppen: Søren Bregendal, Johannes Nymark og Martin Skriver – derudover har også: Sebastian Owens, Daniel Durn og Katrine Klith Andersen været med på å skrive bidraget.

Det stod ikke skrevet i kortene, at Lighthouse X skulle vinne Melodi Grand Prix 2016, da det løp av stablen i Forum Horsens i februar starten av februar. Derimot var det kanskje nermere Simone Egeriis, som både bookmakere og fans hadde som en forholdsvis sikker vinner. Men danskerne løper ikke altid i den retning som vinden bleser, og hvad bookmakere og fans utenfor Danmark kanskje ikke tenkte på var, at spesielt et medlem av Lighthouse X nyter en stor popularitet hos folket flest, og det kaskje gav de 3 gutter en fordel. Danmarks Radio hadde i år valgt å gå ganske mye tilbake til vanlig opskrift på MGP – flott scene, stor kvalitet på låter og deltakere, og verter som bragte kos og familieidyl på scenen, og de indfriede til fulde ovenpå et magert fjor år.

10 låter stillede som vanligt i den danske finale, og efter alle hadde fremført sit bidrag, var det tid for en Gull-Finale. De 2 sikre favoritter: Simone Egeriis og Anja Nissen tok sig videre, den 3. billet fik som bekendt Lighthouse X. Efter endnu en avstemning, var det tid for avsløringen av vinneren, og her var det så at overraskelserne begyndte, for storfavoritten Simone Egeriis fikk 3. plassen med 22% av stemmerne. 2. plassen gikk til Anja Nissen med 36% av stemmerne, og en nogenlunde sikker vinner blev så Lighthouse X med 42% av stemmerne.

lighthouse x facebook

Trioen Lighthouse X har eksisteret siden 2012, og består av: Johannes Nymark, Martin Skriver og Søren Bregendal. De har allerede høstet sukses i Danmark, og musik og skuespil talenterne er også hver for sig velkendte og populære i forskellige sammen hænge. De ønskede i årets Grand Prix å sprede budskapet om: Fellesskap, Tillid og Mod.

Johannes Nymark har bl.a. studeret ved Det Danske Musicalakademi i Fredericia. Efter dette har han haft ledende- og hovedroller i flere store opsetninger av musikals, som han har høstet stor ros og anderkendelse for. Han har derutover været med i adskillige danske film, hvor av den mest populære er «Hvidsten Gruppen» fra 2012, som er blevet en av de mest sete til dato i Danmark. I 2014 deltok han i «Vild med dans», og endte med en 2. plass, en finale som han tabte til sin partner Silas Holst. Både han og hans partner er ganske populære og vellidte i Danmark, og det faktum kan have givet stemmer ved avstemningen hos seerne ved årets MGP.

Søren Bregendal er skuespiller og sanger. Den spede start for ham var i boybandet C21, som utover en popularitet i Danmark, også fik en karriere i Asia. Efter opløsning av boybandet helliget han sig skuespillet, og har bl.a. været med i dramaserien «2900 Happiness», men også flere familiefilm har han på sit cv. Han har ligesom Johannes deltaket i «Vild med dans» et tidligere år, men måtte se sig slået ut inden finalen. Derutover brender han for å hjelpe børn og unge, og er bl.a. ambassadør for Børnehjælpsdagen og Børns Vilkår.

Martin Skriver er kanskje den mest ukendte av de 3 gutter. Han er utdannet ved Den Danske Scenekunstskole og Det Danske Musicalakademi i Fredericia. Allerede inden han var utdannet, var han med på de første musicals. Han har været med på flere store opsetninger gjennom årene, bl.a. High School Musical, Den lille havfrue og Evita. Som popgruppe forsøker de 3 gutter å støtte børn og unge, det gjøres bl.a. ved samarbeider med organisationer som: «Julemærkefonden», «Børnehjertefonden» og «Børn, Unge & Sorg».

Danmark stiller i den 2. semifinale i år, hvor de sammen med Norge skal sætte nordisk glans på kvelden.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien