Melodi Grand Prix 2018
Dato Lørdag 10. mars 2018
Arena Oslo Spektrum
Oslo
Programledere Silya Nymoen og Kåre Magnus Bergh
Kringkaster
Bidrag 10
Stemmesystem 50% publikumstemmer
50% jurystemmer
Vinner «That’s How You Write a Song» av Alexander Rybak
Resultat i ESC Semifinalen: Vinner; 266 poeng
Finalen: 15. plass; 144 poeng

Innsendingen til MGP 2018 startet rekordtidlig og allerede januar 2017 kunne låtskrivere fra inn- og utland sende inn sine bidrag. Dette resulterte i at NRK mottok et rekordhøyt antall bidrag.
MGP-redaksjonen reduserte disse til omtrent 50 låter og for første gang benyttet de seg av lyttergrupper i ulike aldre og miljøer, den ene gruppen bestående blant annet av MGP-fans, og til slutt stod de igjen med årets 10 finalister som ble kjent under artistlanseringen den 15. januar.

De siste årene har det vært vanlig at NRK slipper smakebiter av låtene samme dag som artistlanseringen, men i 2018 var låtene allerede tilgjengelig så snart artistene var offentliggjort.

Finalen

MGP-finalen ble arrangert i Oslo Spektrum lørdag 10. mars, samtlige finaler har blitt avholdt i Spektrum siden MGP 2001. Startrekkefølgen i finalen ble bestemt av MGP-redaksjonen med MGP-general Stig Karlsen i spissen. Dette var for øvrig første gang Stig Karlsen satt alene med artist- og musikkansvaret, Jan Fredrik Karlsen meldte sin avgang etter bare 2 år som MGP-general.

Sendingen åpnet med et videoklipp og deretter en mashup, eller et potpurri, av tidlgere MGP-vinnerlåter fremført av programlederne Silya og Kåre Magnus.

Runde 1

I første runde stemte de internasjonale juryene på bidragene med poeng i valørene 1–8, 10 og 12. Det var ti internasjonale juryer med fem medlemmer i hver gruppe. Det var bare juryens 12 poeng som ble avslørt for TV-seerne. Totalt avga de ti juryene gi 580 poeng, og tv-seerne hadde like mange poeng til fordeling. Seernes poeng ble fordelt ut fra hvor stor prosentandel hver sang fikk. Dersom et bidrag fikk 10 prosent av stemmene, fikk denne sangen 10 prosent av seernes 580 poeng – altså 58 poeng. De fire sangene med flest poeng avanserte til gullfinalen. Seerne kunne stemme per sms.

Talspersonene for de internasjonale juryene

Før de fire artistene med flest stemmer skulle avsløres fikk vi se hvilke bidrag som fikk flest poeng av hver jury, i år representert med et flagg. Deretter fikk seerne bli med til en MGP-fest i Tronheim, så kom en videosnutt der NRK takket MGP-fansen med sang og blomster, og vi fikk se Anita Skorgan og Karoline Krüger fremføre For Vår Jord, låten som representerte oss for 30 år siden.

Så ble de fire artistene med flest stemmer avslørt.

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
1 Stella & Alexandra «You Got Me» Engelsk Gullfinalen
2 Aleksander Walmann «Talk to the Hand» Engelsk Gullfinalen
9 Rebecca «Who We Are» Engelsk Gullfinalen
10 Alexander Rybak «That’s How You Write a Song» Engelsk Gullfinalen
3 Ida Maria «Scandilove» Engelsk Ute
4 Nicoline «Light Me Up» Engelsk Ute
5 Tom Hugo «I Like I Like I Like» Engelsk Ute
6 Charla K «Stop the Music» Engelsk Ute
7 Alejandro Fuentes «Tengo otra» Spansk Ute
8 Vidar Villa «Moren din» Norsk Ute

Stemmene fra runde 1 ble så nullstilt før man fikk en recap av de fire gull-duellantene og publikum var nå de eneste som fikk stemme frem de to gullfinalistene, en fra hver duell. Mens stemmene ble talt opp fikk en MGP-fan fra salen sitt livs overraskelse med en hyllest der hun ble tatt med opp på scenen.
Deretter ble seerne presentert med noen av låtene som allerede var valgt ut til å synge i Lisboa.

Alvoret senket seg og vinnerne fra de to duellene skulle avsløres.

Gullfinaleduell 1

Startnr. Artist Låt Språk Resultat Stemmer
10 Alexander Rybak «That’s How You Write a Song» Engelsk Gullduellen 133164
2 Aleksander Walmann «Talk to the Hand» Engelsk 4 7927

Gullfinaleduell 2

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
9 Rebecca «Who We Are» Engelsk Gullduellen 46260
1 Stella & Alexandra «You Got Me» Engelsk 3 29784

Alexander Rybak og Rebecca fikk fremføre bidragene sine på nytt og stemmene fra gullduellene ble med videre inn i gullfinalen.

Før vinneren skulle kåres skulle fjorårets vinner JOWST fremføre Grab The Moment sammen med Aleksander Walmann. Vi fikk også se bilder fra deres tid i Keiv under ESC 2017.
Med seg på scenen hadde de også Didrik Solli-Tangen og Oslo Fagottkor.

Gullduellen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
10 Alexander Rybak «That’s How You Write a Song» Engelsk 1 306393
9 Rebecca «Who We Are» Engelsk 2 123504

Ventetiden var endelig over for de to gullfinalistene, nå skulle resultatet avsløres! Alexander ble kåret til vinneren av MGP 2018.

Årets finale hadde et snitt på 1 008 000 seere. Dette er noe nedgang fra i fjor, da 1 155 000 TV-seere så finalen der Jowst gikk av med seieren. 
Du kan se hele MGP-finalen på nytt her:  https://tv.nrk.no/serie/melodi-grand-prix-tv/2018/MUHU24000018/avspiller

Veien til Lisboa

Etter finalen tok Rybak en velfortjent ferie i USA, samtidig gikk vinnerlåten rett til topps på den norske iTunes-lista, den trendet også blant de topp 10 mest spilte låtene på Spotify i Norge. Rybak nådde imidlertid bare opp til 28. plass på VG-lista og flere mente det var et sjansespill å sende han til Lisboa. Låten ble ingen kommersiell suksess, men allikevel klatret Norge på vinneroddsen hos bettingselskapene i tiden frem mot den internasjonale finalen.

Da Rybak kom tilbake fra ferie ble tid for forberedelser til den internasjonale finalen i Lisboa, han hadde ikke planlagt å delta på Eurovision in Concert eller andre ESC-relaterte konserter i forkant av Eurovision. Hans første liveopptreden etter MGP-finalen kom den 7. april da han stod på scenen sammen med KORK under Virtuos 2018, den norske finalen til Eurovision Young Musicians.

Det var relativt stille fra Rybak i ukene før prøvene skulle starte i Lisboa, sammenlignet med fjorårets representanter som tok seg til til promoturer, men i tillegg til planlegging og justering av sceneshowet og intervjuer med TV-kanaler, blant annet i Ukraina, holdt Rybak fansen oppdatert på Instagram og Facebook der han la ut fiolin jam med sin tolkning av flere låter fra de andre ESC-deltakerne.

I slutten av april var han en snartur i vertsbyen for å filme postkortet sitt.

Alexander Rybak uten for Altice Arena i Lisboa

Like etterpå ble det kjent at blant annet Lisa Børud skulle være en av danserne og koristene for Norge i Lisboa.

Den norske delegasjonen ankom Lisboa den 30. april og det første døgnet i vertsbyen var alt annet enn rolig. Rybak var nemlig invitert på russisk bursdagsfest til superstjernen Philipp Kirkorov og allerede kl. 10:00 dagen etter skulle Norge ha sine første prøver.

Det meste satt allerede som et skudd da Rybak og danserne gjorde de første prøvene sine og Norge gjorde et byks på oddsen og tok stadig innpå storfavoritten, Netta fra Israel.

Etter prøvene var det duket for meet & greet med fans og presse og Rybak sjarmerte folk i senk, slik han pleier å gjøre.

Man kunne se antydning til at han kanskje ikke var helt i slaget og rykter om sykdom begynte raskt å svirre. Da intervjurundene ble avlyst i etterkant av meet & greet, og også dagen etter, ble det klart at Rybak slet med influensa og måtte lade batteriene så godt det lot seg gjøre uten om de «pålagte» arbeidsoppgavene.

Tre dager senere var det duket for prøve nummer to og man kunne tydelige se at Rybak var litt pjusk. Det satte derimot ingen stopper for Norge som fortsatt fikk god respons etter den andre gjennomkjøringen på ESC-scenen, til tross for at Alexander holdt litt tilbake for å spare stemmen sin. Etter den andre prøven var det duket for pressekonferanse og det var stort oppmøte for å se den tidligere ESC-vinneren.

Rybak og danserne på pressekonferanse etter den andre prøven.

Senere den samme dagen var det duket for Nordic party som startet med at de nordiske artistene fremførte sine låter i Eurovision Village. Selv om Alexander ikke deltok på selve festen, troppet han opp på scenen i Village og fremførte det norske bidraget.

Så var det duket for den offisielle åpningsseremonien med blå løper. Alle artistene kom nedover løperen og det ble etter hvert tydelig at Rybak var en populær mann. Han brukte veldig lang tid ned løperen før han nådde området der den norske pressen stod, escNorge var også på plass for å snakke med Alexander og danserne.

I dagene frem mot semifinalen var Alexander blant annet på den norske ambassaden der han holdt en minikonsert for den norske ambassadøren til Lisboa og andre inviterte.

https://www.facebook.com/escnorge/videos/1774725375896550/

Det ble også tid til et besøk ved Metropolitana musikkskole der de hadde bydd inn til musikkfest.

Da det endelig var duket for juryprøven til semifinale 2 fikk Norge og Alexander kjempefine tilbakemeldinger og de aller fleste mente han ville ta Norge til den store finalen på lørdagen. De skulle vise seg å få rett.

Alexander fremførte That’s How You Write a Song som låt nr. 1500 som blir fremført i Eurovision Song Contest sin historie og seilte rett til finalen med 266 poeng, som vinner av semfinalen.

På pressekonferansen med de ti kvalifiserte trakk Norge en start i første halvdel av den store finalen, og senere samme kveld ble det kjent at Rybak skulle fremføre som nr. 7 under lørdagens finale.

Etter å ha gjort det skarpt på oddsen før og under semifinalen begynte Norge plutselig å dale nedover under juryprøven til finalen. Man kan jo undre seg om startnummeret hadde så mye å si, for når lørdagen var kommet hadde team Norge sin beste fremføring av de alle.

Når avstemmingen gikk i gang ble det veldig tydelig at Norge ikke hadde gjort det skarpt blant jurygruppene og før publikumstemmene ble lest opp lå vi på en 16. plass.
Med 84 poeng fra seerne holdt det kun til en 15. plass for Rybak på hans andre forsøk, og etter en intens avstemming ble det klart at storfavoritten fra Israel gikk av med seieren.

Da Rybak møtte pressen etter finalen var han ikke misfornøyd med resultatet og så ikke bort fra at han kunne komme til å delta i MGP flere ganger.

https://www.facebook.com/escnorge/videos/1780477108654710/

NRK hadde i tiden frem mot ESC laget en dokumentar ved navn Alexander Rybak – Hello Europe, og der får man blant annet en glimt av våre egne utsendte som hadde møtt opp med stort norsk flagg for å ta imot den norske delegasjonen da de ankom Altice arena for første gang.

Fakta og tall


← 2017 • Melodi Grand Prix • 2019 →