Hvor ble de av? 1981 – Bucks Fizz

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier. I dag tar er det tidenes mest omtalte skjørtefall (eller avriving kanskje?) som skal i ilden: Vi setter kursen mot Dublin i 1981 og Bucks Fizz.

Å sette sammen en gruppe for en opptreden i Eurovision, har sjeldent ført til langvarig suksess. Bucks Fizz ble unntaket.

Først tenkt som en duo, hyret teamet Andy Hill og Nichola Martin inn en hel kvartett for å fremføre Making Your Mind Up i den britiske uttakningen av Eurovision tidlig i 1981. Bobby Gee, Mike Nolan, Jay Aston og Cheryl Baker utgjorde kvartetten, der kun sistnevnte hadde en lignende erfaring fra tidligere. Gruppenavnet tok man fra en drink.

Låten var en lettvekter med røtter i Grease-aktig retrorock. På scenen sang kvartetten skjærende nervøst og falskt, men nummeret med å rive av skjørtene på jentene vil for alltid bli stående som en sceneklassiker i Eurovisions historie.

 

Seieren ble knapp, men populær – og singlen solgte bra i hele Europa. I Norge gjestet de aldri våre lister siden, men Bucks Fizz forsvant ikke.

Hjemme i Storbritannia serverte de hitsingler fortløpende frem til 1986, og de maktet å få to flere listetoppere – der Land of Make Believe ble mest populær og solgte langt høyere enn Eurovision-vinneren:

De senere singlene var plassert i et adskillig mer poprettet terreng, og spesielt populære ble gruppen blant de mer yngre platekjøperne. Ett år etter seieren i Dublin, gikk My Camera Never Lies gikk til topps.

I 1984 satte en bilulykke Mike Nolan ut av spill for flere måneder, mens flere av de andre i gruppen ble skadet. Bucks Fizz bestemte seg da for en pause, der Jay Aston valgte å forlate kvartetten til fordel for Shelley Preston. Det var ikke uten store spalteoppslag i britiske tabloider, og Aston kom vel ikke helt heldig ut av beskyldninger om både det ene og andre. Først 20 år senere opptrådde hun igjen sammen med den originale besetningen.

Bucks Fizz’ siste suksess kom i 1986, og selv om de ikke ble formelt oppløst – kom det ikke ut flere originale album fra gruppen.

Bobby Gee (egentlig Gubby) fortsatte etter hvert med sin egen utgave av Bucks Fizz, mens de andre tre tok en pause etter ha opptrådd som trio. Dette førte til en rekke runder og bråk rundt bandnavnet, og fra 2004 har det vært to offisielle utgaver av gruppen: Gees Bucks Fizz – og de andres The Original Bucks Fizz, som de imidlertid måtte endre til OBF i 2012.

OBF består i dag av 3/4 av gruppen som spilte deres største hits: Cheryl Baker, Mike Nolan og og Jay Aston.

Gjennom de seks store årene på 80-tallet, stod de under kyndig oppfølging av produsent og låtskriver Andy Hill. Han stod også bak britenes Bardo som representerte Storbritannia på hjemmebane i 1982, men her i Norge kjenner vi han først og fremst som låtskriveren til Think Twice med Celine Dion.

Bucks Fizz, med Baker og Nolan, har også vært blant de artistene som har vært usedvanlig positive rundt sin Eurovision-opptreden. Det har ført dem høyt opp på listen over tidligere populære vinnere, og duoen har ofte vært å se i Eurovision-relaterte programmer.

Kvartetten var en av de få gruppene som klarte å lage å skape en karriere av en ESC-vinner, og i flere år etterpå var de blant de mest populære «sanggruppene» på de britiske øyene.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien