Melodi Grand Prix 2017
Dato Lørdag 11. mars 2017
Arena Oslo Spektrum
Oslo
Programledere Line Elvsåshagen og Kåre Magnus Bergh
Kringkaster Norsk rikskringkasting (NRK)
Bidrag 10
Stemmesystem 50% jurystemmer
50 %publikumstemmer
Vinner «Grab the Moment» av JOWST & Aleksander Walmann
Resultat i ESC Semifinalen: 5. plass; 189 poeng
Finalen: 10. plass; 158 poeng

Sommeren 2016 åpnet NRK for innsending av låter. Både norske og utenlandske låtskrivere kunne sende inn sine bidrag innen fristen som ble satt til 11. september 2016. Da fristen gikk ut hadde NRK mottatt hele 1035 låter, som det var høyeste tallet til da.

7. februar 2017 var det duket for artistlansering og de 10 finalistene ble presentert for presse og fans. En uke senere, den 15. februar, ble MGP-låtene også sluppet i sin helhet.

Den 6. mars ble startrekkefølgen til finalen offentliggjort. Rekkefølgen ble blant annet bestemt av prosjektleder Stig Karlsen som sa at rekkefølgen var satt opp for å skape en best mulig TV-sending med variasjon og spenning, og på grunn av scenetekniske forhold

Finalen

Finalen ble startet med en videosnutt i Star Wars tema der programlederne Kåre Magnus Berg og Line Elvsåshagen møter MGP-generalen Jan Fredrik, utkledd som Darth Vader, de lurer på hva som skal til for å vinne Eurovision. Videosnutten spiller videre på at juryer fra andre europeiske land skal hjelpe Norge med å velge den beste låten, hvorpå den russiske «jurymannen» sier de vil hjelpe oss hvis programlederne åpner finalen med en sang, slik som i fjor. Line sier hun ikke kan synge, men Jan Fredrik lover «Russland» at dette ikke er et problem. De lover også at det blir dansing og overraskelser. Jan Fredrik sender programlederne gjennom «Karlsenportalen» og transformeres til Reidun Sæther og Stian Staysman Thorbjørnsen.

Når romskipet lander på scenen i Oslo spektrum fremfører de låten «Syng for Norge, Sing for Europe».

Allerede før de 10 artistene skulle fremføre sine låter kunne publikum begynne å sende inn sine stemmer via SMS.

Runde 1

Det var nå klart for de 10 artistene og Ulrikke fikk gleden av å starte festen og dermed var MGP-finalen endelig i gang for fullt.

Ulrikke Brandstorp fikk æren av å åpne ballet med låt nr 1. Places
Foto: Mandy Pettersen / escNorge

Like etter de ti finalistene hadde fremført sine låter fikk vi et tilbakeblikk på deres opptredener og så var det klart for jurystemmene. Johnny Logan startet med å avgi stemmene fra den irske juryen og slik gikk det i tur og orden til alle juryens favoritter var avslørt. Vi fikk bare se hvilken låt de hadde rangert på topp, mens resten av juryresultatet forble hemmelig.

Etter juryavstemmingen ble det klart at Jowst med Grab The Moment var juryenes favoritt med sine 4 flagg, og Ulrikke med Places lå like hakk i hel med 3 flagg.
Etter en intervjurunde med artistenes reaksjoner måtte studio sette tilbake til Irland og Johnny Logan, og det var ikke noe galt med de irske stemmene, men det viste seg at Logan var på plass i Oslo Spektrum og stod klar på scenen for å fremføre vinnerlåten fra 1987, Hold Me Now.

Etter Logans fremføring tok NRK oss med til en MGP-fest på Sortland og mens stemmene ble talt opp fikk vi et raskt tilbakeblikk med de ti finalelåtene.

Så var det klart for å avsløre hvilke fire gullfinalister juryene og publikum hadde valgt.

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
1 Ulrikke «Places» Engelsk Gullfinalen
4 JOWST & Aleksander Walmann «Grab the Moment» Engelsk Gullfinalen
8 Ammunition «Wrecking Crew» Engelsk Gullfinalen
9 Elin & The Woods «First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)» Engelsk, nordsamisk Gullfinalen
2 Jenny Augusta «I Go Where You Go» Engelsk Ute
3 Rune Rudberg Band «Run Run Away» Engelsk Ute
5 Kristian Valen «You & I» Engelsk Ute
6 In Fusion «Nothing Ever Knocked Us Over» Engelsk Ute
7 Amina Sewali «Mesterverk» Norsk Ute
10 Ella «Mama’s Boy» Engelsk Ute

Gullfinalen

Etter hvert som hver gullfinalist ble avslørt kom de opp på scenen for å fremføre sine bidrag en gang til.
Første gullfinalist var Jowst – Grab the moment.

Foto: Mandy Pettersen / escNorge

Kveldens andre gullfinalist ble Ulrikke – Places, tredje gullfinalist ble Elin & The Woods – First Step in Faith (Oadjebasvuhtii) og den fjerde og siste gullfinalisten for kvelden ble Ammunition – Wrecking Crew.

Poengene fra innledende runde var nå nullstilt og det var kun det norske folk som kunne være med å stemme frem en vinner blant de fire gjenværende låtene.

Etter de fire gullfinalistene hadde fremført sine låter var det på tide å hylle fjorårets vinner Agnete. Hun fremførte en ny versjon av Icebreaker.

Når Agnete hadde sunget fikk se en smakebit på de låtene som allerede var klare for Eurovision Song Contest i Kiev, og før vi visste ordet av det var det blitt tid for å kåre vinnerlåten her hjemme i Norge.

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
4 JOWST & Aleksander Walmann «Grab the Moment» Engelsk 1 46 064
8 Ammunition «Wrecking Crew» Engelsk 2 40 128
9 Elin & The Woods «First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)» Engelsk, nordsamisk 3 28 591
1 Ulrikke «Places» Engelsk 4 12 662

Jowst trakk det lengste strået og vant MGP 2017 med 6000 flere stemmer enn andreplassen som gikk til Ammunition.

escNorge tok en prat med Jowst så snart lysene hadde slukket i Oslo Spektrum.

MGP 2017 ble sett av 1, 155 000 seere. Det var nedgang på nesten 160.000 fra 2016 utgaven, men i markedsandel hadde ikke MGP hatt sterkere tall siden 2010. I aldersgruppene 12–19 og 20–29 var markedsandelen 83 og 82 prosent.

Du kan se MGP-finalen 2017 på nytt igjen her: https://tv.nrk.no/serie/melodi-grand-prix-tv/2017/MUHU07000017/avspiller

Veien til Kiev

I etterkant av seieren i MGP gikk Grab the Moment rett inn på den norske topp 10 lista på iTunes. Så dro Jowst ut på en omfattende PR-turnè i Europa. De startet i Riga og dro deretter til London, Amsterdam og Israel for å opptre på de ulike forhåndskonsertene.

Jowst i Riga for å møte pressen og spille på Eurovision-party, her sammen med Tsjekkias ESC-håp Martina.


escNorge møtte Jowst da de deltok på Eurovision In Concert i Amsterdam og da hadde de stor tro på at det kunne bli ESC-finale i Oslo, eller Trondheim, i 2018.

Grab the Moment var den fjerde mest strømmede ESC-låten på Spotify i forkant av Eurovision, men på oddsen vaket Norge et sted mellom 30. og 25. plass til å vinne, altså hadde ikke bettingselskapene særlig tro på Norge.

Vel fremme i Kiev ble folk oppmerksomme på den norske låten og den stilige fremføringen. Guttene hadde fått mer «flashy» lys og hele nummeret virket hakket skarpere enn i den norske finalen. Alexanders stødige vokal skilte seg også positivt ut i mengden, og Norge høstet gode kritikker fra pressen som var på plass under deres første prøve.

Her har Norge sin første prøve i Kiev

I forkant av prøvene var det spørsmål rundt lyd-samplingen i mellompartiene i låta, NRK var derfor i forhandlinger med EBU om å gjøre en regelendring for å få med disse effektene under fremføringen. Jowst reiste derfor til Keiv med to versjon av låta og koristene hadde øvd inn sample-delen i tilfelle de ikke skulle få bruke versjonen fra MGP, men heldigvis fikk Jowst lov til å bruke samplingen under ESC.

Under prøveukene i Keiv deltok Jowst både på Nordic night, hagefest på den norske ambassaden, de snakket med journalister og presse på den røde løperen og gjorde også en rekke intervjuer i mellom alle prøvene. Jowst og Alexander så dette som en gylden mulighet til å gjøre PR for både det norske bidraget, men også for seg selv.

Dagen før den andre semifinalen var det klart for juryprøve og etter et par dager med tekniske utfordringer var det alt annet enn rolig i den norske delegasjonen da masken til Jowst ikke virket under den viktige gjennomgangen der juryene skulle avgi sine poeng. Norge leverte inn en offisiell klage, men EBU lot ikke de norske artistene opptre på nytt.

Heldigvis gikk det veien for Jowst og resten av team Norge under direktesendingen av semifinalen den neste dagen. Med 189 poeng og femteplass i semien tok de seg videre til den store finalen på lørdag.

Det var en blanding av glede og lettelse blant den norske delegasjonen i green room da Norge ble ropt opp som den 8. nasjonen som kvalifiserte seg til finalen.

Med startnummer 17 i den store finalen gjorde Jowst en flott fremføring av låta og publikum i salen virket heltente når de norske guttene takket dem for støtten.

Når juryene ga sine stemmer gjorde Norge det godt og vi lå på en sjetteplass før publikumstemmene skulle leses opp.

Med 29. poeng fra publikum holdt det til en respektabel tiende plass for de norske gutta.

Eurovision eventyret var over for denne gang, men det var tydelig at det Joakim With Steen og Alexander Walmann hadde opplevd på reisen hadde gitt mersmak. De fortsatte samarbeidet og kom ut med singelen That Feeling 3 måneder etter. De fikk også med seg flere av ESC-artistene til Oslo for å skrive låter og samarbeide.

I 2018 ble det kjent at Alexander Walmann skulle delta i MGP med en ny låt av Jowst, og i 2019 sendte de inn en låt sammen som også Kjetil Mørland hadde vært med å lage. Denne gangen var det koristen deres fra Kiev, Adrian Jørgensen, som skulle fremføre låta.

Like etter ESC 2019 var avviklet i Tel Aviv fikk escNorge en invitasjon av Jowst til å bli med på Oslo Songwriting Camp, der andre ESC-artister også var med.

Fakta og tall


← 2016 • Melodi Grand Prix • 2018 →